Prawda i mity o przedawkowaniu witaminy C

0

Witamina C wspomaga proces odporności i daje skuteczną ochronę przed infekcjami w okresie jesienno-zimowych. Zgodnie z dotychczasowymi poglądami, nie można jej przedawkować, ponieważ każdy jej nadmiar wydalany jest przez nerki. W rzeczywistości faktycznie nadmiar spożywanej witaminy C jest wydalany i korzystnie wpływa na odporność człowieka, jednak przyjmowana przez dłuższy czas w zbyt dużych ilościach może zakończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami, a nawet kamieniami nerkowymi.

            Dzienna porcja dla dorosłego człowieka wynosi 70 mg, naturalnie można przekroczyć ten poziom, jednak regularne i stałe przyjmowanie kilkakrotnie wyższej dawki prowadzi do zaburzeń pracy nerek. Sytuacja ta może mieć miejsce, gdy osoby spożywające duże ilości produktów bogatych w witaminę C, dodatkowo przyjmują suplementy diety, które ją zawierają. W ostatecznym rozliczeniu okazuje się, że jedząc owoce cytrusowe, porzeczki, czy chociażby kapustę kiszoną, które „uzupełni” się tabletką witaminy C, dobowy limit przekroczony jest średnio 3-4 krotnie. Tydzień lub dwa diety wzbogaconej o dodatkową porcję tej witaminy w okresie zimowym nie powinno wywołać żadnych negatywnych skutków, jednak całoroczne spożywanie zwiększonych jej ilości z całą pewnością nie pomaga. Do typowych objawów przedawkowania witaminy C można zaliczyć nudności, problemy żołądkowe, biegunkę, a nawet reakcje alergiczne w postaci wysypki.

            Należy także pamiętać, że nadmierne spożywanie owoców cytrusowych to prosta droga to pojawienia się alergii pokarmowej. Niestety, raz wywołane objawy chorobowe przez określony alergen będą powracać, nawet przy niewielkich jego ilościach.

Udostępnij :)

About Author

Comments are closed.