Zajady to inaczej zapalenie (owrzodzenie) kącików ust. Mają one postać pęknięć, rozpadlin, ze skłonnością do tworzenia się szpecących nadżerek. Poza oczywistym problemem estetycznym zajady są źródłem dyskomfortu – ich pękanie (np. w trakcie mówienia, jedzenia, uśmiechu) jest bolesne. Przyczyn powstawania zajadów może być wiele. Zajady mogą powstawać w wyniku działania zmiennych warunków atmosferycznych (wysuszających usta skoków temperatury, działania promieni UV). Często są skutkiem infekcji wirusowej – nie powstają jednak przez działanie wirusa (jak ma to miejsce w przypadku opryszczki), ale przez spadek odporności organizmu. Usta przestają być zabezpieczone przez atakiem drożdżaków i pojawiają się zajady. Spadek odporności nie jest jednak tak groźny, jak mogłoby się wydawać. Wiąże się głównie z brakiem witamin (zwłaszcza z grupy B) czy minerałów (jak żelazo, wapń), a także nieodpowiednim stylem życia. Odpowiednia dieta i ruch mogą zapobiec takiej sytuacji. Zajady mogą również mieć związek z zaniedbaniem higieny, a także z mechanicznymi urazami (zadrapaniami, podrażnieniami). Zajady mogą również stanowić symptom poważniejszych dolegliwości (np. cukrzycy – wtedy jednak można zaobserwować także inne objawy). Dlatego jeżeli zmiany na ustach mają charakter długotrwały lub nawracający konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem i wykonanie badań kontrolnych. Stan zapalny w kącikach ust może spowodować również poważniejsze dolegliwości dermatologiczne. Jeśli dojdzie do zakażenia bakteryjnego uszkodzonych powierzchni, mogą pojawić się nacieki a czasami również krwawienie. Należy zrobić wszystko, by do takich higienicznych zaniedbań nie dopuścić, bowiem pękające zajady goją się stosunkowo długo i są źródłem dużego dyskomfortu.
Skąd się biorą zajady?
0
Udostępnij :)