Opryszczką nazywamy wypryski występujące na pograniczy skóry i błony śluzowej twarzy, najczęściej zlokalizowane w okolicy ust (czasami również nosa). Jest to schorzenie powszechne – około 90 % ludzi doświadczyła przynajmniej raz w życiu nieprzyjemnych symptomów. Należą do nich nie tylko charakterystyczne zmiany skórne (pęcherzyki i zaczerwienienia), ale również dyskomfort związany z pieczeniem i swędzeniem. Opryszczka jest wywoływana przez zakażenie wirusem HSV-1 ( nie należy mylić tego wirusa z HSV -2 który wywołuje chorobę weneryczną o złudnie podobnej nazwie – opryszczkę genitalną). To wyjątkowo oporny wirus – jeśli raz się nim zarazimy, pozostajemy nosicielami do końca życia. A zarazić się wcale nie jest trudno. Dzielenie z kimś kubka, pocałunki, brak dostatecznej troski o higienę…Wirus HSV – 1 atakuje nie tylko wargi, ale także jamę ustną, oczy czy opony mózgowe (opryszczkowe zapalenie mózgu może prowadzić do poważnych uszkodzeń mózgu, a nawet do śmierci). Kiedy wirus pozostaje w uśpieniu nie daje żadnych objawów, uaktywniając się dopiero w chwili, gdy układ odpornościowy ulegnie osłabieniu. Do czynników sprzyjających wystąpieniu opryszczki zaliczamy także: zmęczenie, zbytnią ekspozycję na promieniowanie UV, zmiany hormonalne, czy niektóre lekarstwa. Będąc nosicielem można chorować nawet kilka razy do roku. Odpowiednio leczona opryszczka nie utrzymuje się na wargach długo – znika w przeciągu maksymalnie kilku dni. Ważne, aby w tym czasie nie tylko stosować leki, ale również rygorystycznie przestrzegać zasad higieny. Należy szczególnie uważać, ponieważ wirus jest wyjątkowo zaraźliwy. Niektóre badania sugerują, że właściwa dieta może zapobiec nawrotom opryszczki. W tym celu należy spożywać pokarmy bogate w cynk (m.in. w drobiu, fasoli, zbożach, skorupiakach), lizynę (obecną w jajkach, drobiu i nabiale) oraz w witaminę C (cytrusy, owoce leśne). Natomiast ryzyko wystąpienia opryszczki u nosiciela mogą wzmagać: czekolada, orzeszki ziemne, migdały, żelatyna, piwo i rodzynki.
Co to jest opryszczka?
0
Udostępnij :)